WhatsApp Image 2021-07-06 at 09.56.54
WhatsApp Image 2021-07-06 at 09.56.54

Maand archief

Hoofdluis

Hoofdluizen zijn kleine, grauwe beestjes van 2 a 3 millimeter. De luizen leggen dagelijks eitjes, neten,  dicht bij de hoofdhuid. Hoofdluis is besmettelijk, iedereen kan het oplopen. Ook als het haar goed wordt verzorgd, kan uw kind hoofdluis krijgen. De luizen “lopen” als het ware van het ene hoofd naar het andere. Via kleine omwegen, zoals mutsen en sjaals op overvolle kapstokken of via haarkammen, weten ze het hoofd te bereiken. Soms kan jeuk erop wijzen dat uw kind besmet is.

Hoe vindt u luizen en neten?

Luizen zijn met het blote ook moeilijk te vinden. U kunt daarom het beste zoeken met een plastic stofkam, bij elke drogist te koop. Er zijn tegenwoordig ook elektrische kammen te verkrijgen, maar naar de voordelen dient u bij de drogist even navraag te doen. Boven een wastafel of een stuk wit papier ziet u dan goed of er luizen uitvallen. U kan ook gebruik maken van een bakje met heet water en uw kam daarin na elke streek van de kam afspoelen. Zo kan u ook de luizen zien die uit het haar komen. De manier van kammen is: beginnen bij de hoofdhuid, de ronding van het hoofd volgen en helemaal doorkammen tot de haarpunten. Dit is bij kort haar makkelijker dan bij lang haar.

De neten zijn witgrijs. U vindt ze niet met een stofkam, ze zitten vastgekleefd aan de haren. Het lijkt op roos, alleen zit roos los op het hoofd, terwijl neten vast zitten. Neten zitten vooral op de plaatsen waar het lekker warm is: rondom de oren, achter in de nek en onder de pony bij de haargrens. Ze kunnen het best gezocht worden met een Nisska-kam, speciaal tegen neten, die ook bij de drogist of apotheek te koop is.

Hoe raakt uw kind de hoofdluis kwijt?

Hoofdluis verdwijnt niet door de haren te wassen. De beste manier om hoofdluis te behandelen is met een bestrijdingsmiddel. U kunt kiezen uit diverse merken shampoo speciaal tegen hoofdluis. Lees nauwkeurig de bijgesloten aanwijzingen! En deze shampoos werken niet preventief.

Na zorgvuldig gebruik van zo’n speciaal bestrijdingsmiddel zijn de luizen en de meeste neten dood. Wij adviseren u na 8 of 9 dagen opnieuw te behandelen met het bestrijdingsmiddel en tot 14 dagen na de eerste behandeling dagelijks met de stofkam te kammen.

Naast deze behandeling van de hoofdharen is het belangrijk om de onderstaande adviezen op te volgen.

  • Controleer ook de andere gezinsleden op hoofdluis en neten.
  • Jassen, mutsen, sjaals en het beddengoed wassen op minimaal 60 graden
  • Kleren kunnen ook een week worden weggelegd in een goed afgesloten plastic zak. Dat geldt ook voor spullen die niet heet gewassen kunnen worden. Gedurende een week in een dicht gebonden vuilniszak bewaren. Dan zijn alle luizen en eitjes dood. Daarna alles goed uitborstelen.
  • Haarborstels en kammen hebben ook een schoonmaakbeurt nodig.
  • Verder is het belangrijk om gedurende 10 tot 14 dagen dagelijks stoelen, banken en autobekleding (denk aan hoofdsteunen) en vloerbedekking goed te stofzuigen.
  • Wilt ook de school en ouders van vriendjes waarschuwen dat uw kind hoofdluis heeft? Het is immers besmettelijk en kan iedereen overkomen.

U kunt met vragen terecht bij uw huisarts, maar ook de jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen van de GGD staan altijd klaar om uw vragen te beantwoorden.

Contact

RKBS Hendrik Boogaard
Rie Mastenbroekplein 2
3223 KJ Hellevoetsluis
Tel.: 0181 - 31 31 94
info@hendrik-boogaard.nl

facebook